Υπάρχουσες Εγκαταστάσεις
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι 100% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ και δραστηριοποιείται πρωτοποριακά, τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, στην Αιολική και Ηλιακή Ενέργεια από την δεκαετία του ’80.



-
- Τα Έργα μας
- Υπάρχουσες εγκαταστάσεις
Υπάρχουσες εγκαταστάσεις
- Α/Π ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ ΝΕΟ
- Α/Π ΑΓΙΟΣ ΣΩΖΩΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ
- Α/Π ΑΓΙΟΣ ΣΩΖΩΝ ΛΗΜΝΟΥ
- Α/Π ΑΕΡΑΣ
- Α/Π ΑΚΟΥΜΙΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
- Α/Π ΑΛΟΓΟΜΑΝΔΡΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ
- Α/Π ΑΜΠΕΛΙΑ - ΠΛΑΤΑΝΑΚΙΑ
- Α/Π ΚΑΛΑΜΟΣ
- Α/Π ΚΑΛΥΒΑΡΙ ΑΝΔΡΟΥ ΝΕΟ
- Α/Π ΚΑΜΑΡΕΣ ΠΑΡΟΥ
- Α/Π ΚΑΣΤΡΙ ΣΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
- Α/Π ΚΑΣΤΡΟ - ΛΥΚΟΒΟΥΝΙ
- Α/Π ΚΑΤΤΑΒΙΑ ΡΟΔΟΥ
- Α/Π ΚΟΠΡΙΝΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
- Α/Π ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ ΚΥΘΝΟΥ ΝΕΟ
- Α/Π ΚΟΥΡΟΜΑΝΤΡΙ
- Α/Π ΚΡΟΤΗΡΙ-ΚΕΦΑΛΟΣ ΚΩ
- Α/Π ΛΕΥΚΕΣ
- Α/Π ΜΑΡΑΘΟΚΑΜΠΟΣ ΣΑΜΟΥ ΝΕΟ
- Α/Π ΜΑΡΜΑΡΙ ΕΥΒΟΙΑΣ ΝΕΟ
- Α/Π ΜΕΓΑΛΟΒΟΥΝΑ
- Α/Π ΜΕΛΑΝΙΟΣ ΧΙΟΥ ΝΕΟ
- Α/Π ΜΕΜΙΓΚΑΡΙΑ ΛΕΡΟΥ
- Α/Π ΜΟΝΗ ΤΟΠΛΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ ΝΕΟ
- Α/Π ΜΠΕΛΕΧΕΡΙ
- Α/Π ΞΕΡΑΚΙΑΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
- Α/Π ΞΗΡΟΛΙΜΝΗ Ι
- Α/Π ΞΗΡΟΛΙΜΝΗ ΙI
- Α/Π ΞΗΡΟΛΙΜΝΗ ΙΙΙ
- Α/Π ΠΕΡΔΙΚΙ ΙΚΑΡΙΑΣ ΝΕΟ
- Α/Π ΠΟΤΑΜΙΑ ΧΙΟΥ ΝΕΟ
- Α/Π ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΨΑΡΩΝ ΝΕΟ
- Α/Π ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ ΣΑΜΟΥ ΕΠΕΚΤΑΣΗ
- Α/Π ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ ΣΑΜΟΥ ΝΕΟ
- Α/Π ΡΙΓΑΝΟΛΑΚΚΑ - ΠΑΛΙΟΛΗΜΕΡΟ
- Α/Π ΣΙΓΡΙ ΛΕΣΒΟΥ ΝΕΟ
- Α/Π ΤΗΓΑΝΙ ΜΥΚΟΝΟΥ
- Α/Π ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ ΣΙΦΝΟΥ
- ΜΥΗΣ ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑ
- ΜΥΗΣ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ
- ΜΥΗΣ ΑΛΑΤΟΠΕΤΡΑ
- ΜΥΗΣ ΑΛΜΥΡΟΣ
- ΜΥΗΣ ΒΟΡΕΙΝΟ
- ΜΥΗΣ ΓΙΤΑΝΗ
- ΜΥΗΣ ΓΚΙΩΝΑ
- ΜΥΗΣ ΓΛΑΥΚΟΣ
- ΜΥΗΣ ΕΛΕΟΥΣΑ
- ΜΥΗΣ ΙΛΑΡΙΩΝΑΣ
- ΜΥΗΣ ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ Ι
- ΜΥΗΣ ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ ΙΙ
- ΜΥΗΣ ΝΕΟ ΒΕΡΜΙΟ
- ΜΥΗΣ ΝΕΟΣ ΛΟΥΡΟΣ
- ΜΥΗΣ ΣΜΟΚΟΒΟ
- ΜΥΗΣ ΣΜΟΚΟΒΟ ΙΙ
- ΜΥΗΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΙΙ
- ΜΥΗΣ ΤΣΑΙ
- Φ/Β ΑΓΗΣΙΛΑΟΥ
- Φ/Β ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ 1
- Φ/Β ΑΘΕΡΙΝΟΛΑΚΚΟΣ V
- Φ/Β ΑΘΕΡΙΝΟΛΑΚΚΟΣ VI
- Φ/Β ΑΘΕΡΙΝΟΛΑΚΟΣ IV
- Φ/Β ΑΘΕΡΙΝΟΛΑΚΟΣ Ι
- Φ/Β ΑΘΕΡΙΝΟΛΑΚΟΣ ΙΙ
- Φ/Β ΑΘΕΡΙΝΟΛΑΚΟΣ ΙΙΙ
- Φ/Β ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ 1
- Φ/Β ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ 2
- Φ/Β ΒΛΑΧΟΠΗΓΑΔΟ
- Φ/Β ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ Κ/Δ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
- Φ/Β ΗΛΙΑΚΑ ΠΑΡΚΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 1
- Φ/Β ΗΛΙΑΚΑ ΠΑΡΚΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2
- Φ/Β ΗΛΙΑΚΟ ΒΕΛΟΣ 1
- Φ/Β Κ/Δ Ν. ΙΩΝΙΑΣ
- Φ/Β ΚΤΙΡΙΟ ΠΕΤΡΟΥ ΡΑΛΛΗ 20
- Φ/Β ΚΥΤ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ
- Φ/Β ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΡΙΝΘΟΥ - ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ
- Φ/Β ΟΔΟΣ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 20
- Φ/Β ΟΔΟΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΕΝΝΑΔΙΟΥ
- Φ/Β ΟΔΟΣ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 108
- Φ/Β ΟΔΟΣ Λ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΟΡΩΠΙΟΥ
- Φ/Β ΟΔΟΣ ΛΑΜΨΑ ΚΑΙ Ν. ΦΛΩΡΟΥ
- Φ/Β ΟΔΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΟΥ 1
- Φ/Β ΟΔΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΟΥ 9
- Φ/Β ΟΔΟΣ ΜΥΛΛΕΡΟΥ 11-13
- Φ/Β ΟΔΟΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΗ 73-75
- Φ/Β ΠΤΕΛΕΩΝΑΣ 1
- Φ/Β ΠΤΕΛΕΩΝΑΣ 2
- Φ/Β ΣΙΦΝΟΣ
- Φ/Β ΣΤΑΘΜΟΣ ΗΣΑΠ ΕΙΡΗΝΗ
- Φ/Β ΤΑΡΑΤΣΑ ΣΑΛΑΜΙΝΙΑΣ 18, ΡΟΥΦ
- Φ/Β ΧΑΡΑΥΓΗ 1
- Φ/Β ΧΑΡΑΥΓΗ 5
- Υβρ ΥΕΕ ΙΚΑΡΙΑΣ
Η παρουσία μας

Αιολικό
240.1 MW

Υδροηλεκτρικό
74.2 MW

Φωτοβολταϊκό
455.5 MW

Υβριδικό
2.7 MW
Σήμερα, με 38 αιολικά πάρκα, 18 μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς, 35 φωτοβολταϊκούς σταθμούς και 1 υβριδικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος άνω των 700MW, και το φιλόδοξο επενδυτικό της πλάνο, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει τοποθετηθεί δυναμικά στον Ελληνικό χώρο των ΑΠΕ και δημιουργεί τις βάσεις για να οδηγήσει τον ενεργειακό μετασχηματισμό στη χώρα.
Η εξέλιξη της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος της εταιρείας, όπως καθορίζεται από το ισχύον επιχειρηματικό πλάνο της, παρουσιάζεται στα πρόσφατα δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου.


Ο ήλιος είναι μια ανεξάντλητη πηγή ενέργειας η οποία μπορεί να μετατραπεί είτε άμεσα είτε έμμεσα σε ηλεκτρική ενέργεια. Τα φωτοβολταϊκά συστήματα εκμεταλλεύονται απευθείας την ηλιακή ενέργεια μετατρέποντάς την σε ηλεκτρική χάρη στο φωτοβολταϊκό φαινόμενο. Το υψηλό ηλιακό δυναμικό της Ελλάδας καθιστά την αξιοποίηση της παραπάνω τεχνολογίας ιδιαίτερα αποδοτική.
Για μια χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια όπως η Ελλάδα, η ηλιακή ενέργεια αποτελεί ανεξάντλητο ενεργειακό πόρο.


Τα υδροηλεκτρικά έργα χρησιμοποιούν σαν κινητήρια δύναμη το νερό αξιοποιώντας την παροχή και την υψομετρική διαφορά μιας υδατόπτωσης. Ένα μικρό υδροηλεκτρικό έργο μπορεί να συνδέεται με μία ορεινή υδροληψία χωρίς ανάντη ταμιευτήρα και φράγμα ή να διαθέτει ένα μικρό ταμιευτήρα για περιορισμένη ρύθμιση της ροής.


Η βιομάζα είναι η ενέργεια που παράγεται από υλικά οργανικής προέλευσης, όπως υπολείμματα γεωργικών καλλιεργειών και δασικών εργασιών, παραπροϊόντα γεωργικών βιομηχανιών, ζωικά απόβλητα, το οργανικό τμήμα των αστικών απορριμμάτων και τις ενεργειακές καλλιέργειες.
Η βιομάζα στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από πολυμορφία πρώτων υλών, με τοπικό χαρακτήρα συγκέντρωσης, και μπορεί να έχει πολλαπλές χρήσεις ανάλογα με το είδος και τις δυνατότητες τελικής αξιοποίησης της (παραγωγή θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας, υγρών βιοκαυσίμων, κ.ά).


Η Γεωθερμική Ενέργεια παράγεται από τη θερμότητα που εκλύεται από τον πυρήνα της γης και αξιοποιείται ήδη από το 1904 για την παραγωγή καθαρής, «πράσινης» ενέργειας. Το μυστικό για την παραγωγή ενέργειας κρύβεται στα γεωθερμικά ρευστά, δηλαδή σε υπόγειες δεξαμενές νερού από θαλάσσια ή άλλα νερά, τα οποία θερμαίνονται σε θερμοκρασίες που συχνά υπερβαίνουν τους 350° C, λόγω της επαφής τους με πετρώματα που έχουν ήδη θερμανθεί από τη λάβα στο εσωτερικό της γης.
Η άντληση των γεωθερμικών ρευστών, με τη βοήθεια προηγμένων τεχνολογικών μεθόδων που είναι σήμερα διαθέσιμες, επιτρέπει όχι μόνο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και την αξιοποίησή τους σε άλλες χρήσεις, όπως η αφαλάτωση του θαλασσινού νερού, η θέρμανση και ψύξη των κτιρίων, η θέρμανση των θερμοκηπίων κ.λπ.


Τα Υβριδικά Συστήματα παραγωγής ενέργειας βασίζονται στο συνδυασμό δύο διαφορετικών μορφών ΑΠΕ:
• την αιολική ενέργεια
• την υδροηλεκτρική ενέργεια
Ο καινοτόμος συνδυασμός των δύο αυτών φυσικών πόρων, στον οποίο η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ. κατέληξε μετά από μακροχρόνιες μελέτες, δίνει μια αξιόπιστη απάντηση στο πολύ σημαντικό ζήτημα της αποθήκευσης και ελεγχόμενης διανομής της παραγόμενης ενέργειας.
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες κατασκεύασε το Υβριδικό Ενεργειακό Έργο της Ικαρίας, που είναι το πρώτο του είδους του στην Ευρώπη. Το έργο αποτελείται από το Αιολικό Πάρκο της Στραβοκουντούρας, τον ΜΥΗΣ Προεσπέρας και τον ΜΥΗΣ Κάτω Προεσπέρας. Το υβριδικό έργο της Ικαρίας, ο «Ναέρας», συνολικής ισχύος 6,85 MW, εγκαινιάστηκε στις 5 Ιουνίου του 2019. Το σύνολο του έργου έχει συνδεθεί με το ηλεκτρικό δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ και λειτουργεί από τις αρχές του έτους 2019.
Μπορείτε να πατήσετε εδώ ώστε να δείτε το φυλλάδιο για το Υβριδικό Ενεργειακό Έργο Ικαρίας (ΝΑΕΡΑΣ)
Σκοπός του Έργου
Ακολουθώντας τον δρόμο της φύσης, τον κύκλο του Νερού και του Αέρα, δημιουργήθηκε ένα πρωτοποριακό ενεργειακό έργο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο: ο Ναέρας.
Ο Ναέρας στην Ικαρία είναι ένα από τα δύο υβριδικά ενεργειακά έργα στην Ευρώπη, που συνδυάζει την αιολική και την υδραυλική ενέργεια.
Η ιδέα υλοποίησής του ανήκει στην Αναπτυξιακή Εταιρεία του πρώην Δήμου Ραχών Ικαρίας και στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Υδροηλεκτρικής Ενέργειας της ΔΕΗ Α.Ε., η οποία και εκπόνησε την οριστική μελέτη.
Επενδύθηκαν ποσά της τάξης των €50.000.000. Κύριος σκοπός του Έργου είναι η αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ικαρίας και η αντίστοιχη μείωση της ποσότητας συμβατικής ενέργειας που παράγεται από πετρέλαιο στον Τοπικό Σταθμό Παραγωγής στον Άγιο Κήρυκο.
Η επιτυχής λειτουργία του Έργου θα αποτελέσει οδηγό για την επίτευξη της ενεργειακής αυτονομίας μη διασυνδεδεμένων στο ηλεκτρικό σύστημα νησιών και νησιωτικών συμπλεγμάτων με χρήση αποκλειστικά ΑΠΕ.
Το Έργο
Ο Ναέρας αποτελείται από τα εξής επιμέρους τμήματα:
- Το Αιολικό Πάρκο (Α/Π) στην περιοχή του λόφου Στραβοκουντούρα, με τρεις ανεμογεννήτριες των 900 kW η καθεμία.
- Τον Μικρό Υδροηλεκτρικό Σταθμό (ΜΥΗΣ) Προεσπέρας, με έναν υδροστρόβιλο ισχύος 1,05 MW, ο οποίος αξιοποιεί μόνο την περίσσεια νερών του ταμιευτήρα του Φράγματος στο Πέζι (αφού πρώτα καλυφθούν οι υποχρεώσεις για ύδρευση, οικολογική παροχή και άρδευση).
- Τον ΜΥΗΣ Κάτω Προεσπέρας, με δύο υδροστρόβιλους ισχύος 3,1 MW συνολικά, που αξιοποιεί τόσο την περίσσεια νερών του ταμιευτήρα όσο και τα νερά που προέρχονται από αντλησιοταμίευση (υβριδική ενέργεια).
- Δύο δεξαμενές νερού χωρητικότητας 80.000 m3 έκαστη στις περιοχές Προεσπέρας και Κάτω Προεσπέρας, που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες της αντλησιοταμίευσης για την απορρόφηση της αιολικής ενέργειας και έναν ταμιευτήρα νερού συνολικού όγκου περίπου 910.000 m3 στο Πέζι.
- Το Αντλιοστάσιο Κάτω Προεσπέρας, με 12 αντλίες ονομαστικής ισχύος 250 kW έκαστη, εκ των οποίων οι 4 είναι μεταβλητών στροφών.
- Τα Κέντρα Ελέγχου Ενέργειας και Κατανομής Φορτίου του Ναέρα και της Ικαρίας, που θα εγκατασταθούν σε χώρο εντός του Τοπικού Σταθμού Παραγωγής στον Άγιο Κήρυκο, εξασφαλίζοντας τόσο την επικοινωνία μεταξύ των επιμέρους τμημάτων του Έργου όσο και την ενεργειακή ασφάλεια του νησιού και την αξιοπιστία του ηλεκτρικού συστήματος.
Υβριδική ενέργεια
Ο ΜΥΗΣ Προεσπέρας παράγει ενέργεια από την υπερχείλιση του παλαιού Φράγματος στο Πέζι. Λειτουργεί μόνο κατά τη μη αρδευτική περίοδο (Οκτώβριος-Απρίλιος). Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, το νερό κυκλοφορεί μεταξύ της Άνω και της Κάτω Δεξαμενής μέσω 12 αντλιών και 2 αγωγών (προσαγωγού και καταθλιπτικού) και παράγεται υδροηλεκτρική ενέργεια από τον ΜΥΗΣ Κάτω Προεσπέρας, που διοχετεύεται στο δίκτυο του νησιού.
Η βασική παραγωγή υβριδικής ενέργειας του Έργου προκύπτει από το γεγονός ότι για τη λειτουργία του Αντλιοστασίου αξιοποιείται η αιολική ενέργεια, που παράγεται από το Αιολικό Πάρκο στη Στραβοκουντούρα. Η ενεργειακή τροφοδότηση του Αντλιοστασίου συνιστά αποθήκευση ενέργειας (μπαταρία), διότι η αιολική ενέργεια του Αιολικού Πάρκου δεν απορροφάται από το Έργο, αλλά, «αποθηκευόμενη» στο νερό που μεταφέρεται από την Κάτω στην Άνω Δεξαμενή, θα αποδοθεί τελικά στο ηλεκτρικό δίκτυο του νησιού μέσω του ΜΥΗΣ Κάτω Προεσπέρας με τη μορφή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται συνεπώς για έναν επιτυχημένο συνδυασμό δύο βασικών ΑΠΕ –της αιολικής και της υδροηλεκτρικής– που δημιουργεί την υβριδική ενέργεια.
Με αυτόν τον τρόπο ο Ναέρας παράγει συνολική καθαρή ενέργεια της τάξεως των 9,8 GWh/έτος, καλύπτοντας μεγάλο μέρος των ετήσιων ενεργειακών αναγκών του νησιού, κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες.
Προσφορά στην τοπική κοινωνία
Ο Ναέρας θα προσφέρει άμεσα και έμμεσα σημαντικά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη στο νησί της Ικαρίας:
- Μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων C02 της τάξεως των 13.800 τόνων ετησίως, από την ελαχιστοποίηση της λειτουργίας του πετρελαϊκού Τοπικού Σταθμού Παραγωγής.
- Ενίσχυση της ενεργειακής επάρκειας του νησιού, κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, και περιορισμό της εξάρτησής του από το πετρέλαιο.
- Κατασκευή ενισχυμένης διπλής γραμμής Μέσης Τάσης 20 kV, η οποία ενώνει την ανατολική με τη δυτική πλευρά του νησιού. Η λειτουργία της θα αυξήσει τη σταθερότητα και την αξιοπιστία του ηλεκτρικού συστήματος της Ικαρίας, μειώνοντας δραστικά τις διακοπές ρεύματος λόγω βλαβών.
- Αναστροφή των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την κατασκευή του Έργου με την υλοποίηση μέτρων αποκατάστασης του περιβάλλοντος (π.χ. δενδροφυτεύσεις).
- Οικονομική ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας μέσω των κρατήσεων –ανέρχονται στο ύψος του 3% επί των εσόδων– που θα προέρχονται από τη λειτουργία του Έργου.
- Αναβάθμιση της Ικαρίας στον τομέα του τουρισμού, καθώς αναμένεται να καταστεί πόλος έλξης για φοιτητές, επιστήμονες αλλά και ευαισθητοποιημένους περιβαλλοντικά πολίτες, λόγω των καινοτομιών και του «πράσινου» χαρακτήρα του Έργου.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της κοινωνικής υπευθυνότητας της ΔΕΗ Α.Ε. και με δική της χρηματοδότηση πραγματοποιήθηκαν:
- Η κατασκευή νέου δικτύου ηλεκτροδότησης Μέσης Τάσης για τον οικισμό Πέζι, κόστους περίπου €190.000.
- Η νέα Δημοτική Οδός, μήκους 7,2 χλμ., από τη διασταύρωση Γεμελίων - Βρακάδων προς την Προεσπέρα και μέχρι την Κάτω Προεσπέρα, κόστους περίπου €5.000.000.
- Η ανακατασκευή του γεφυριού στην περιοχή Γεμελίων, κόστους €70.000.